ZARARLI YAZILIMLAR

Zararlı yazılımlar nedir, nasıl bulaşır, bunlardan nasıl korunuruz?

ZARARLI YAZILIMLAR

ZARARLI YAZILIMLAR

Merhabalar. Bu yazımda zararlı yazılımlar hakkında bilgi vereceğim. Faydalı olması dileğiyle. Keyifli okumalar.

ZARARLI YAZILIM NEDİR?

Zararlı yazılım çeşitli yollarla bilgisayarımıza, telefonlarımıza veya akıllı cihazlarımıza bulaşan kötü amaçlı yazılımlardır. Cihazımıza kötü amaçlı bir yazılım bulaşırsa biz fark etmeden bilgilerimize ulaşılabilir, bizim onayımız olmadan bizim adımıza işlemler yapılabilir, bilgilerimiz çalınabilir veya değiştirilebilir.

ZARARLI YAZILIMLARIN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

# VİRÜSLER: Zararlı yazılım denilince eminim ki hepimizin aklına ilk gelen türdür. Virüsler bulaştığı bilgisayarın bir dosyasına girip kendi program kodunu ekleyerek çalışan bir programdır. Bulaştığı bilgisayardaki veri ve sisteme zarar verir.

 

# SOLUCANLAR (WORMS): Bu zararlımızın virüslerden farkı kendi kendine çoğalabilmesi ve çalışması için bir dosyaya ihtiyaç duymamasıdır. Bir dosyaya bağlı bulunmadığı için temizlenmesi virüslerden daha kolaydır.

# TROJAN (TRUVA ATI) : Tamamen zararsız görünen bir program içine saklanmış zararlı yazılımdır. Program dışarıdan bakılınca zararsız görünür fakat yüklediğimiz anda kötü amaçlı yazılımı aktif hale getirmiş oluruz. Genellikle bu durumla ücretsiz programlarda sıkça karşılaşılmaktadır. Kullanıcı bu programı kullanırken çoğu zaman programla beraber çalışan truva atından habersizdir.

                   

                       

 

 

# CASUS YAZILIM (SPYWARE): Bu zararlımızı iki şekilde inceleyebiliriz. Trojanlar gibi başka programların içine yerleşerek yayılabildiği gibi web siteleri üzerinden açık portları kullanarak da yayılabilir. Örneğin internette gezinirken reklam amaçlı önümüze çıkan pop-up pencerelerinin altına şifrelenmiş bir şekilde yerleştirilebilir. Ve biz o pencereye tıkladığımızda artık cihazımıza girmiş olacaktır.( Tabi her pop-up penceresinin içine zararlı yerleştirilmiştir dersek de doğru olmaz. )

    

 

 

 

# PHISHING: Genellikle e-posta yoluyla hazırlanan zararlılardır. Kişinin özel bilgilerini ve şifrelerini ele geçirme amacı vardır. Gelen e-posta orijinaliyle neredeyse birebir aynı olduğundan fark edilmesi güçtür.

                                

 

Zararlı yazılım çeşitleri elbette bu kadarla sınırlı kalmıyor. Şu an piyasada çok fazla zararlı çeşidi var. Fakat ben en yaygın olanlardan bahsetmek istedim.

 

ZARARLI YAZILIMLARDAN NASIL KORUNURUZ?

  • Kaynağı belli olmayan hiçbir programı bilgisayarımıza yüklememeliyiz.
  • Kimliği belirsiz olarak gönderilmiş e-postaları açmadan direkt silmeliyiz.
  • Kullandığımız cihazın güncellemelerini mutlaka yapmalıyız.
  • Aldatıcı reklamlara ve mesajlara ( ödül kazandınız, hediye kazandınız vs) inanmamalıyız ve gelen bağlantılara tıklamamalıyız.
  • Güvenmediğimiz bir bilgisayara USB belleğimizi takmamakla birlikte hafıza kartımızı veya USB belleğimizi her cihaza takmamalıyız.
  • Belirli aralıklarla cihazımızı zararlı yazılımlara karşı taratmalıyız.
  • Güvenmediğimiz internet sitelerine girmemeliyiz.

 

Aslında yapmamız gereken en önemli şey tedbirli olmak. Tedbiri elden bırakmadığımız sürece bir sıkıntı olmayacaktır. Umarım sizler için faydalı olmuştur. Keyifli okumalar.

 

Tepkiniz nedir?

like

dislike

funny