"Yapay Zeka Yolculuğu: Adım 1"

"Yapay Zeka Yolculuğu: Adım 1"

Merhabalar bu yazımda Yapay Zekaya ufak bir giriş yapacağız . Keyifli okumalar

Bilgisayar sistemlerinin insan benzeri bir zekaya sahip olmak için gösterdiği bilim dalıdır.  Temel amaç düşünme, öğrenme ve karar verme gibi entelektüel yetenekleri öğrenmek ve geliştirebilmektir. TDK’ ye göre yapay zekanın tanımı ise makinelerin bir şeyi öğrenip kendi kendine karar vermesi durumudur.

Yapay zeka kendi içinde 4 ana kısma ayrılır.

1-İnsanca düşünmek

2- İnsanca hareket etmek / davranmak

3-Mantıksal düşünmek

4- Mantıksal hareket etmek

  • İnsanca düşünmek

İnsan düşünceleriyle ilişkilendirilen karar vermek, öğrenmek, dil anlama ve üretme gibi görevleri gerçekleştirebilirken insanların sahip olduğu hissetmek, önsezi, yaratıcılık gibi insan benzeri bir öz farkındalık geliştirme konusunda sınırlamalara sahiptir.

  • İnsanca Hareket Etmek / Davranmak

Yapay zekanın belirli davranışlara insan gibi tepki verme, davranma yeteneğinin kazandırılmasıdır.

       - Turing testi ile açıklanabilir.

 

  • Mantıksal Düşünmek

Yapay zeka sisteminin en doğru karara her soruya doğru olan cevabı vererek ilerlemesi durumudur.

  • Mantıksal Hareket Etmek

 

Mantıksal hareket etmek için kuralları ve bilgileri mantıksal düşünme operatörlerini kullanarak, bu kurallar üzerinden sonuçlara ulaşılması ve temellere dayandırılarak mantıklı kararlar alınması anlamına gelir.

       -Rasyonel ajan ile açıklanabilir.

Turing testi nedir?

Alan Turing kendisi bir kriptolog ve bilgisayar bilimcisidir. Geliştirdiği test sayesinde makinelerin düşünebilme yeteneklerinin olup olmadığını araştırmıştır. Bu teste göre makine, bir gönüllü ile beraber görüş alanının dışına koyulur. Sorgulayan kişi sorular sorar aldığı cevaplar karşısında hangisinin bilgisayar hangisinin insan olduğunu anlamaya çalışır. Testin başarılı olabilmesi için ise soru soranın devamlı bir şekilde insanı bulamaması gerekmektedir.

 

Turing test sonucunda insanca davranmanın yapay zekanın bir parçası olduğu anlaşılmıştır. 

Rasyonel Ajan Nedir?

Rasyonel Ajan çevreyi algılayan bu çevreden gelen uyaranlara karşı tepki veren ve bunu stratejik olarak en doğru şekilde yapmaya çalışan sistemdir.

Peki bu en doğru olan nedir?

  • Hedef belirleme: Rasyonel ajan hedef için ulaşılmak istenilen sonuç veya durumdur.
  • Bilgi Toplama: Çevreden gelen sensörleri ve gözlem yeteneklerini kullanır.
  • Mevcut bilgiyi kullanma: Sahip olunan bilgi ile olasılıklar hesaplanır.
  • Optimizsyon ve Karar Alma: İlk adımlar da dikkate alınarak mevcut bilgi ve birikimler en etkili şekilde kullanılmaya gayret edilir
  • Çeşitli Durumları Değerlendirme: Bir rasyonel ajan çeşitli durumları değerlendirebilmelidir. Farklı durumlar altında farklı eylem seçenekleri karşılaştırılır.
  • Rasyonel Kararlar Alma: En doğru olanı seçme ise bu kısımdır. Bu kısım verilen kararlar sayesinde hedefe ulaşma olasılığını arttırır.

Seri halinde olacaktır umarım beğenirsiniz.